Svatební menu
Svatební oběd
Svatebnímu pohoštění věnujte také dostatečnou pozornost. Příslušná restaurace by Vám měla nabídnout zpravidla několik variant svatebního menu, ze kterého si budete moci vybrat. Klasické svatební menu (při předpokladu, že svatební hostina začíná obědem) zahrnuje předkrm (např. šunková rolka, plněná broskev apod. s bagetkou), polévku (hovězí či kuřecí vývar s nudlemi a játrovými knedlíčky) a hlavní chod. Hlavní chod může být buď klasické české jídlo, např. svíčková nebo cokoli jiného (hodně používané jsou různé přírodní řízky či plněné kapsy z kuřecího či vepřového masa se zeleninovou oblohou a přílohou - hranolky, rýže či brambor). V tomto ohledu však záleží spíše na nabídce té které restaurace a na vaší představě a skladbě hostů. Je dobré si samozřejmě zjistit, jestli některý z hostů není třeba vegetarián či nemá předepsanou nějakou zdravotní dietu apod. a tomu pak objednat speciální menu. Stejně tak je potřeba vybrat vhodné menu i pro děti, samozřejmě menší porce. Dezert obvykle nebývá při svatbách pravidlem, protože v průběhu celé svatby se nabízí svatební cukroví, ovocné mísy a také bývá svatební dort. Takže speciální dezert hned po obědě je myslím zbytečný.
Nápoje
Pokud se týče nápojů, ty jsou obvykle servírovány jednotlivě každému hostu zvlášť na základě objednávky. Většinou by však hosté neměli zasednout ke svatební tabuli před příjezdem ženicha a nevěsty (kteří se obvykle po obřadu odjíždí fotit), proto i servírování jednotlivých nápojů bude obtížné a těžko organizovatelné pokud budou hosté při čekání chaoticky postávat v restauraci či před ní. V letních měsícich, kdy je velké horko, také mohou mít hosté žízeň a není příjemné čekat až do příjezdu novomanželů. Pokud tedy nezvolíte variatu focení až po obědě, doporučila bych nechat si připravit pro čekající hosty bokem od svatební tabule stolek s výběrem základních nealkoholických nápojů, otevírákem a sklenicemi, tak aby se každý z hostů mohl sám obsloužit. Tento stolek lze pak snadno doplňovat e evidovat stav vypitých nápojů. Je to jednodušší jak pro číšníky tak pro svatebčany. Jen je nutno svatebčany o této možnosti infomovat. Další nápoje jako je například pivo apod. už pak číšník stihne roznášet a objednávat. Možnost "samoobsluhy" nealkem bych pravděpodobně ponechala po celou dobu trvání svatební hostiny. Později je možno objednat i lahve s vínem či alkoholem.
Krájení svatebního dortu
Je vhodné naplánovat po přípitcích, obědě, případných proslovech a čtení svatebních blahopřání, je i vhodnou variantou zákusku. Rozkrájení svatebního dortu bývá i impulsem k zahájení volné zábavy.
Odpolední občerstvení
Obvykle představují tácy s ovocem, svatebním cukrovím a různé drobné pochutiny (mandle, oříšky apod.). Ty nechte naservírovat na stůl až po obědě.
TIP: čokoládová fontána
Dá se zapůjčit v některých specializovaných agenturách, svatebních salonech nebo si ji můžete koupit (což je ale vzhledem k ceně nepříliš výhodné). Pokud si koupíte levnější fontánu (pořizovací cena cca 2 000 - 4 000 Kč), její funkčnost nebude až tak ideální. Sama mám zkušenost s fontánou v hodnotě cca 4 500 Kč, která nefungovala tak, jak by měla. Proto jsme do salonu koupili fontánu dražší (cca 10 000 Kč), která už funguje tak jak má. Tento typ se také obvykle na svatby pronajímá. Existují samozřejmě profi fontány i za několik desítek tisíc, ale tam je potřeba počítat i s vyšším pronájmem (u té klasické nejpoužívanější počítejte s pronájmem cca 1500 Kč + si budete muset zakoupit speciální čokoládu za cca 1000 Kč - 2,5 kg balení, které Vám na průměrnou svatbu vydrží). Čokoláda se používá speciální belgická mléčná, bílá či hořká (nebo jiné příchutě), která je opravdu vynikající. K namáčení se doporučuje především ovoce - jahody, ananas, banány, hrozny apod.
Večeře
Obvykle po celodenním hodování bude mít málokdo chuť na další servírované teplé jídlo. Proto bych doporučila dnes už v podstatě běžnou formu občerstvení formou švédských stolů, u kterých se každý může obsloužit sám dle libosti a chuti. Kromě studených obložených mís (uzeninové, sýrové, zeleninové) můžete nechat přichystat i např. malé řízečky, kuřecí stehýnka, případně nechat připravit maso na grilu, opéct selátko apod. Záleží vždy na dohodě s restaurací.